21 Mart 2012 Çarşamba

Papaganlar

GRİ PAPAĞANLAR (JAKO) HAKKINDA BİLGİ NE YERLER NERDE YAŞARLAR


Papağan ailesinin en iyi konuşan türüdür. Ana vatanları Orta Afrika, Güney Amerika, Asya , Avustralya, Madagaskar Adaları ve Yeni Gine’dir. Yağmur ormanları, kayralar, geniş çayırlar habitatlarıdır. Doğada sürüler halinde yaşar, ağaçlardaki meyve ve tohumlarla beslenirler. Ortalama ömürleri 60-70 yıldır. Kanat açıklıkları 42-52 cm, ağırlıkları 450-550 gramdır. Doğada başka hayvanların seslerini taklit etmedikleri gözlenmiştir. Papağanlar iyi eğitilirlerse yaklaşık 1000 kelime konuşabilirler. İki alt türü vardır. En bilineni kırmızı kuyruklu Kongo Afrika gri papağanıdır. Diğeri daha küçük, daha koyu gri tüylü, kuyruğu kestane rengi olan Timneh gri papağanıdır. Her iki tür de iyi konuşur.
BAKIMI


Dünyada yasa dışı yollarla alım-satımı yapılan hayvanların başında gri papağanlar gelmektedir. Pet shop’dan alacağınız papağanın CITIES belgesini mutlaka isteyin. Öncelikle papağanınıza uygun büyüklükte, altı ızgaralı bir kafes almalısınız. Pirinç kafesleri tercih edin. Pirinç olmayan bir kafes alacaksanız, boyası çıkmayan, fırın boyalı bir kafes olmasına dikkat edin. Kafesi evin aydınlık, doğrudan güneş almayan, cereyan olmayan bir yerine yerleştirin. Kafesine tırmanabile ceği birkaç tünek, birkaç oyuncak (zil,merdiven.çan) koymalısınız. Suluk ve yemlikleri haftada 2-3 kez,kafesin altındaki ızgarayı haftada 2 kez ,kafesi ise ayda bir kez uygun temizlik malze meleri ve uygun dezenfektanlarla yıkamalısınız. Kafesin altına serdiğiniz kağıdı her gün temiziyle değiştirmelisiniz. Papağanlar banyo yapmayı severler. Sıcak mevsimlerde ayda 3-4 ,kış aylarında ayda 1-2 banyo yeterlidir. Banyo kuşunuzda alerjik reaksiyonlara yol açan tozların vücuttan atılması açısından da faydalıdır. Çiçek sulamada kullandığımız duş başlıklı sulama kapları bu iş için idealdir. Papağanınızı yıkarken suyun soğuk ve tazyikli olmamasına, kulaklarının içine kaçmamasına dikkat edin. Papağanınıza gece banyo yaptırmayın. Bütün gece nemli tüylerle kalması birçok hastalığı davet edebilir. Banyodan sonra odanın sıcak olmasına özen gösterin. Papağanınızın uzayan tırnaklarını da kesmelisiniz. Bunu yaparken yanlışlıkla damarlı canlı dokuyu kesmemeye dikkat etmelisiniz. Bu işlemi daha önce hiç yapmadıysanız denemeden önce veterinerinizden size nasıl yapılacağını göstermesini isteyin.


Gri papağanlarda cinsiyet tayini gözle yapılamaz. Cinsiyet ayrımı DNA testi veya endoskopik inceleme sonucunda yapılabilir. Kafesteki papağanlardan yavru alabilmek neredeyse imkansızdır. Çok zor eş seçerler. Eş seçebilmeleri için en az 15-20’lik gruplar gereklidir. Birçok gri papağanın tek eşli olduğu gözlemlenmiştir. Eylül-Temmuz ayları çiftleşmeleri için en ideal zamandır. Kuluçka süreleri 30 gündür ve yaklaşık 3-5 yumurta yaparlar. Erkek papağan kuluçkadaki dişiyi besler. Yavrulara anne ve baba kuş beraber bakarlar.

Gri papağanların gözleri bir yaşına kadar siyah, daha sonraları gri ve 3 yaşına geldiklerinde sarımsı bir renk alır.3-30 yaş aralığında görünümünde bir farklılık olmaz. Gri papağanlar taklit yetenekleri çok fazla olan, eğlendirici sosyal hayvanlardır. Günde en az 3 saati kafes dışında geçirmelidirler. Çok uzun süre kafeste kalan kuşlar strese girerler. Ellenmekten ve okşanmaktan çok hoşlanmazlar. Kafes dışında tünekten kaçmaması ve kafesin içinde sağa sola çarpıp yaralanmaması için kanat uçlarındaki ilk 3 tüy bırakılarak, sonraki 7 tüy kesilir. Bu sakıncaları ve faydaları tartışmaya açık bir uygulamadır. İlla kuşunuzun kanat tüylerini kestirecekseniz, bunu uzman bir hekime yaptırmalısınız.

BESLENME
Doğada papağanlar ağaçlardaki meyve ve tohumları yiyerek beslenirler.
Evde papağanınıza verebileceğiniz başlıca gıdalar:
Hazır kaliteli paket kuru mamalar, tuzsuz ay çekirdeği, yer fıstığı, yulaf, katı yumurta, haşlanmış patates, mısır, sütlü kuru ekmek, fındık, sorgum, marul, muhtelif meyve, küçük porsiyonlar halinde pişmiş et ve peynir, yeşillikler vs. Önemli olan papağanınızın günlük menüsünde en az 3-5 farklı gruptan yiyecek olmasıdır. Porsiyonların çok küçük olmasına dikkat edin. Papağanınızın dışkısını kontrol edin. Çok fazla yeşillik ve meyve (kavun, karpuz, turunçgiller vb.) kuşunuzu ishal yapabilir. Kafeste her zaman taze içme suyu bulunmalıdır.

EVCİLLEŞTİRME VE KONUŞMA EĞİTİMİ

Yeni aldığınız kuşunuzu kafesine ve yeni evine alışabilmesi için ilk birkaç gün rahatsız etmeyin. Onunla hep yumuşak sesle konuşun, ani hareketler yapmayın. Sevdiği yeşillikleri ve meyveleri onunla konuşarak ona ikram edin. Mümkünse hep aynı kişi kuşu beslesin. Kuş size alışana kadar kafese elinizi sokmayın; bunun yerine tüneğe benzeyen bir sopa kullanın. Kuş çekinmeden uzattığınız sopaya çıkana kadar sabredin. Onu okşamak veya ellemek için çok ısrarcı olmayın. Zamanla aranızdaki güven artacaktır. Gri papağanlar yaklaşık 1000 kelime öğrenebilirler. Daha iyi konuşabilmeleri için dillerine kesik atmak hiçbir işe yaramayan, zararlı ve saçma bir uygulamadır. Harcanan emek ve süre, kalıtım, bireysel yetenek, geçmiş deneyimler kuşun iyi konuşabilmesinde rol oynayan faktörlerdir. Kuşunuza konuşma öğretirken kısa kelimelerle başlayın ve eğitimlerine hiç ara vermeyin. Öğrendikleri kelimeleri tekrar etmezlerse unuturlar. Amerikalı Dr.İrene Pepperberg gri papağanların 6’ya kadar sayabildiklerini, renkleri ve boyutları ayırt edebildiklerini ve birçok objenin ismini bildiklerini çalışmalarıyla ispat etmiştir. Ünlü papağanı Alex (2007 ‘de öldü) ile yaptığı çalışmalar tüm dünyayı hayrete düşürmüştür. www.alexfoundatıon.org adresinden üzerinde çalışmakta olduğu internet projesi ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder